HASHIMOTO CHIKAKO
Graduating School 【 display / non-display 】
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Graduating School:Kyoto University
Faculty:Faculty of Literature
Kind of school:University
Date of graduation:2005.03
Completion status:Graduated
Degree 【 display / non-display 】
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Degree name:博士(人間・環境学)
Classified degree field:Humanities & Social Sciences / History of thought
Conferring institution:Kyoto University
Acquisition way:Coursework
Date of acquisition:2012.09
Career 【 display / non-display 】
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Affiliation:Kwansei Gakuin University
Department:School of International Studies
Title:Associate Professor
Date:2022.04 - -
Affiliation:Kwansei Gakuin University
Department:School of International Studies
Title:Associate Professor
Date:2022.04 - -
Affiliation:The University of Shiga Prefecture
Department:School of Human Cultures Department of Intercultural Communications
Title:Associate Professor
Date:2020.04 - 2022.03
Association Memberships 【 display / non-display 】
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Academic society name:THE SOCIETY FOR THE HISTORY OF SOCIAL THOUGHTS
Academic country located:Japan -
Academic society name:JAPANESE SOCIETY FOR EIGHTEENTH-CENTURY STUDIES / SOCIÉTÉ JAPONAISE D'ÉTUDE DU DIX-HUITIÈME SIÈCLE
Academic country located:Japan -
Academic society name:LA SOCIÉTÉ JAPONAISE DE LANGUE ET LITTÉRATURE FRANÇAISES
Academic country located:Japan -
Academic society name:Societe franco-japonaise des Sciences historigue
Academic country located:Japan
Research Areas 【 display / non-display 】
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Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought
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Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought
Papers 【 display / non-display 】
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Language: Japanese
Title: 2度のフランス革命と〈共食〉の音ーー友愛的食事会から政治的宴会へ
Journal name: 歴史学研究 (1027) (p.48 - 57)
Date of publication: 2022.10
Author(s): 橋本周子Type of publication: Research paper (scientific journal)
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Title: 「嗜好品」研究の来歴と命運――バルザック『近代的興奮剤考』をてがかりに
Journal name: 嗜好品文化研究 vol.6 (p.148 - 155)
Date of publication: 2021
Author(s): 橋本 周子 -
Title: 「砂糖菓子をめぐって:マリー=アントワネット・フーリエ・カレームをてがかりに」
Journal name: 『立命館言語文化研究』 vol.32 (1) (p.65 - 74)
Date of publication: 2020
Author(s): 橋本周子Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
Co-author classification: Single Author
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Title: 「第3回 フランス近代と〈美食〉: ガストロノミーのはじまり、社交のおわり (東北大学大学院国際文化研究科主催 学術講演会 美食のヨーロッパ文化学)」
Journal name: 『ヨーロッパ研究』 vol.13 (p.193 - 195)
Date of publication: 2019
Author(s): 橋本周子Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
Co-author classification: Single Author
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Title: 「〈美食論〉比較考の試み――18・19世紀日本・フランスを対象に」(情報美学研究会発表概要)
Journal name: 『武庫川女子大学生活美学研究所紀要』 (27) (p.75 - 77)
Date of publication: 2017
Author(s): 橋本周子Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
Co-author classification: Single Author
Books 【 display / non-display 】
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Language: French
Title: La Naissance du gourmand. Grimod de la Reynière et la Révolution française
Publisher: Presses universitaires François-Rabelais
Date of publication: 2019
Author(s): Chikako Hashimoto
Type of books: Scholarly book
Authorship:Sole author
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Language: Japanese
Title: 『美食家の誕生——グリモと〈食〉のフランス革命』
Publisher: 名古屋大学出版会
Date of publication: 2014.01
Author(s): 橋本周子
Type of books: Scholarly book
Authorship:Sole author
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Title: 『啓蒙の百科事典』
Publisher: 丸善出版
Date of publication: 2022
Area of responsibility: 項目「ガストロノミー」
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Title: 『世界の食文化百科事典』
Publisher: 丸善出版
Date of publication: 2021
Area of responsibility: 項目「フランス料理」
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Title: 『はじめて学ぶフランスの歴史と文化』
Publisher: ミネルヴァ書房
Date of publication: 2020
Author(s): 上垣豊編
Type of books: Other
Area of responsibility: 「食文化」
Authorship:Joint author
Awards 【 display / non-display 】
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Prize: Prix Anthony Rowley 2019,
Date awarded:2019
Country:France
Award type:Other
Awarding organization:Les Rendez-vous de l'Histoire de Blois 2019
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Prize: 第31回渋沢・クローデル賞ルイ・ヴィトン・ジャパン特別賞
Date awarded:2014
Award type:Award from publisher, newspaper, foundation, etc.
Awarding organization:日仏文化会館・毎日新聞社
Research Projects 【 display / non-display 】
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Research category:基盤研究(C)
Project year:2023.04 - 2027.03
Title:自律的生の実践としての〈おやつ〉に関する思想史的研究
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Research category:Grant-in-Aid for Young Scientists(B)
Project year:2019.02 - 2022.03
Title:「食通」の比較思想史: 18・19世紀日本およびフランスにおける感性の形成
Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Research category:Grant-in-Aid for Scientific Research(B)
Project year:2018.04 - 2022.03
Title:18世紀世界の共時性: 風俗(マナーズ)・社中(ソサイエティ)・風雅(テイスト)
Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Project year:2017.04 - 2021.03
Title:課題名「「美食する身体」をめぐる日仏比較文化研究:食への執着と健康志向との交差」
Awarding organization:公益財団法人ロッテ財団
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Research category:研究成果公開促進費
Project year:2017.04 - 2019.03
Title:La naissance du gourmand
Presentations 【 display / non-display 】
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Conference name:食の文化シンポジウム2019年度「国民料理」の形成とその展開:フランス料理と日本料理の比較を通して」
Holding date:2019.11
Presentation date:2019.11.09
Title:「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程——料理書・美食批評・歴史叙述」および高橋拓児(京都・木乃婦)・西澤治彦(武蔵大学)との鼎談
Presentation type:Oral presentation (invited, special)
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Conference name:「ジャポニスム2018シンポジウム「フランス人がみた日本/日本人がみたフランス」」
Holding date:2019.01
Presentation date:2019.01.11
Title:“La simultanéité de l’épanouissement de la culture gastronomique de la France et du Japon : avant leur rencontre”
Presentation type:Oral presentation (invited, special)
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Conference name:Colloque « Le patrimoine en bouche : nouveaux appétits, nouvelles mythologies »
Holding date:2014.03
Presentation date:2014.03.14
Title:“De l’artisan à l’artiste : la notion de « cuisinier » au début du XIXe siècle autour d’Antonin Carême et Grimod de la Reynière”
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Conference name:国際言語文化研究所2019年度連続講座「食と政治」(第2回「食と甘さの世界変容」)、立命館大学国際言語文化研究所
International/Domestic presentation:Domestic presentation
Holding date:2019.10
Title:「砂糖菓子の情念」
Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)
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Conference name:2018年度食の文化フォーラム(第一回)「〈国民料理〉の形成をめぐって」(味の素食の文化センター主催)、味の素食の文化センター高輪研修所
International/Domestic presentation:Domestic presentation
Holding date:2018.06
Title:「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程;料理書;美食批評;歴史叙述」
Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)
Teaching Experience (Off-campus) 【 display / non-display 】
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Subject:フランス語コミュニケーション
Institution name:The University of Shiga Prefecture -
Subject:フランス語
Institution name:The University of Shiga Prefecture
Media Coverage 【 display / non-display 】
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Title:「滋賀県立大学講師・橋本さん著書に仏食文化賞」
Period:2019.07
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Title:「(第31回渋沢・クローデル賞受賞者紹介)「美食」通じ歴史と響き合う」
Period:2014.08