HASHIMOTO CHIKAKO
Graduating School 【 display / non-display 】
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Graduating School:Kyoto University
Faculty:Faculty of Literature
Kind of school:University
Date of graduation:2005.03
Completion status:Graduated
Degree 【 display / non-display 】
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Degree name:博士(人間・環境学)
Classified degree field:Humanities & Social Sciences / History of thought
Conferring institution:Kyoto University
Acquisition way:Coursework
Date of acquisition:2012.09
Career 【 display / non-display 】
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Affiliation:Kwansei Gakuin University
Department:School of International Studies
Title:Associate Professor
Date:2022.04 - -
Affiliation:Kwansei Gakuin University
Department:School of International Studies
Title:Associate Professor
Date:2022.04 - -
Affiliation:The University of Shiga Prefecture
Department:School of Human Cultures Department of Intercultural Communications
Title:Associate Professor
Date:2020.04 - 2022.03
Association Memberships 【 display / non-display 】
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Academic society name:THE SOCIETY FOR THE HISTORY OF SOCIAL THOUGHTS
Academic country located:Japan -
Academic society name:JAPANESE SOCIETY FOR EIGHTEENTH-CENTURY STUDIES / SOCIÉTÉ JAPONAISE D'ÉTUDE DU DIX-HUITIÈME SIÈCLE
Academic country located:Japan -
Academic society name:Societe franco-japonaise des Sciences historigue
Academic country located:Japan
Research Areas 【 display / non-display 】
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Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought
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Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought
Papers 【 display / non-display 】
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Language: Japanese
Title: 「トマス・アクィナスの舐薬をめぐって――薬効と快楽のあいだ」
Journal name: 『国際学研究』 vol.14 (1) (p.29 - 40)
Date of publication: 2025.03
Author(s): 橋本周子 -
Title: 「ルイ十四世の食卓——いかにして権力を表現するか」
Journal name: vol.971 (2025-II) (p.45 - 49)
Date of publication: 2025
Author(s): 橋本周子 -
Title: 「コンフィチュール/コンポートあるいは「調和世界」のパン――フーリエにおける子どもと食の問題」
Journal name: 福島知巳編『フーリエの新世界』(水声社) vol.-
Date of publication: 2024
Author(s): 橋本 周子 -
Title: 「ポトフ、あるいはじっくり煮込まれた〈国民〉の源泉」
Journal name: 南直人編『食の展望ーー持続可能な食をめざして』、農文協 (p.150 - 155)
Date of publication: 2023
Author(s): 橋本周子 -
Title: 「饭馆的餐桌与宅第的餐桌(「レストランの食卓とアンフィトリオン邸の食卓)」
Journal name: 張小鋼等主編『风尚社会与风雅:十八世纪东西方的共时性』中国社会科学出版社
Date of publication: 2023
Author(s): 橋本周子
Books 【 display / non-display 】
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Language: French
Title: La Naissance du gourmand. Grimod de la Reynière et la Révolution française
Publisher: Presses universitaires François-Rabelais
Date of publication: 2019
Author(s): Chikako Hashimoto
Type of books: Scholarly book
Authorship:Sole author
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Language: Japanese
Title: 『美食家の誕生——グリモと〈食〉のフランス革命』
Publisher: 名古屋大学出版会
Date of publication: 2014.01
Author(s): 橋本周子
Type of books: Scholarly book
Authorship:Sole author
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Language: Japanese
Title: 『妃たちのオーダーメイド セーヴル フランス宮廷の磁器——マダム・ポンパドゥール、マリー=アントワネット、マリー=ルイーズの愛した名窯』(展覧会カタログ)渋谷区松濤美術館/細見美術館
Date of publication: 2025.04
Author(s): 橋本周子
Area of responsibility: 「18世紀フランスの食卓」
Other research activities 【 display / non-display 】
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Title:「家庭料理が育てた愛国心」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第5回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月31日。
Date:2024.07Classification of research achievement:Book Review
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Title:「朕は国家なり、大食は力なり」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第3回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月17日。
Date:2024.07Classification of research achievement:Other
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Title:「外食という快楽の革命」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第4回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月24日。
Date:2024.07Classification of research achievement:Book Review
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Title:「良薬は背徳的なほど甘く」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第2回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月10日。
Date:2024.07Classification of research achievement:Book Review
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Title:「おいしいことは罪だった」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第1回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月3日。
Date:2024.07Classification of research achievement:Other
Awards 【 display / non-display 】
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Prize: Prix Anthony Rowley 2019,
Date awarded:2019
Country:France
Award type:Other
Awarding organization:Les Rendez-vous de l'Histoire de Blois 2019
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Prize: 第31回渋沢・クローデル賞ルイ・ヴィトン・ジャパン特別賞
Date awarded:2014
Award type:Award from publisher, newspaper, foundation, etc.
Awarding organization:日仏文化会館・毎日新聞社
Research Projects 【 display / non-display 】
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Research category:基盤研究(C)
Project year:2023.04 - 2027.03
Title:自律的生の実践としての〈おやつ〉に関する思想史的研究
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Research category:Grant-in-Aid for Young Scientists(B)
Project year:2019.02 - 2022.03
Title:「食通」の比較思想史: 18・19世紀日本およびフランスにおける感性の形成
Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Research category:Grant-in-Aid for Scientific Research(B)
Project year:2018.04 - 2022.03
Title:18世紀世界の共時性: 風俗(マナーズ)・社中(ソサイエティ)・風雅(テイスト)
Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Project year:2017.04 - 2021.03
Title:課題名「「美食する身体」をめぐる日仏比較文化研究:食への執着と健康志向との交差」
Awarding organization:公益財団法人ロッテ財団
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Research category:研究成果公開促進費
Project year:2017.04 - 2019.03
Title:La naissance du gourmand
Presentations 【 display / non-display 】
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Conference name:食の文化シンポジウム2024 間食 人間社会を映す鏡
Holding date:2025.02
Presentation date:2025.02.25
Title:おやつは愛情の味・・・か? -近代フランスにおける子どもの食への関心と管理
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Conference name:食の文化シンポジウム2019年度「国民料理」の形成とその展開:フランス料理と日本料理の比較を通して」
Holding date:2019.11
Presentation date:2019.11.09
Title:「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程——料理書・美食批評・歴史叙述」および高橋拓児(京都・木乃婦)・西澤治彦(武蔵大学)との鼎談
Presentation type:Oral presentation (invited, special)
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Conference name:「ジャポニスム2018シンポジウム「フランス人がみた日本/日本人がみたフランス」」
Holding date:2019.01
Presentation date:2019.01.11
Title:“La simultanéité de l’épanouissement de la culture gastronomique de la France et du Japon : avant leur rencontre”
Presentation type:Oral presentation (invited, special)
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Language:French
Conference name:Session « Cosmopolitisme et politique de la table, Erope-Asie de l’Est », Le 16e Congrès international d'études du XVIIIe siècle
Holding date:2023.07
Presentation date:2023.07.04
Title:. « Politique ou poétique ? : Les traits du discours culinaire entre la France et le japon au XVIIIe siècle »
Presentation type:Symposium, workshop panel (public)
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Conference name:Colloque « Le patrimoine en bouche : nouveaux appétits, nouvelles mythologies »
Holding date:2014.03
Presentation date:2014.03.14
Title:“De l’artisan à l’artiste : la notion de « cuisinier » au début du XIXe siècle autour d’Antonin Carême et Grimod de la Reynière”
Teaching Experience (Off-campus) 【 display / non-display 】
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Subject:フランス語コミュニケーション
Institution name:The University of Shiga Prefecture -
Subject:フランス語
Institution name:The University of Shiga Prefecture
Media Coverage 【 display / non-display 】
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Title:「滋賀県立大学講師・橋本さん著書に仏食文化賞」
Period:2019.07
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Title:「(第31回渋沢・クローデル賞受賞者紹介)「美食」通じ歴史と響き合う」
Period:2014.08