Personnel Information

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HASHIMOTO CHIKAKO

Organization
School of International Studies
Research Fields, Keywords
フランス革命, 社交, gastronomie, フランスの食, 社交, 美食, 食の制度化, 食卓の思想, 食文化
Teaching and Research Fields
人間にとって「食べる」という行為が、単なる栄養摂取を超えた意味を持っていることは明らかです。ではその「意味」とはどのようなものなのか?これを、特に近代フランスを事例として探求することが、私の研究テーマです。具体的には、今につながるようなフランスの「美食」がいかに成立してきたかを、歴史的・思想的文脈に照らして考察したり、またそのようにして進行するいわば「食の制度化」の傍に取り残されてきたものは何かを考えます。研究の主題が「食」という、誰にとっても身近な事柄であるため、ただ文献に向き合うのみならず、自らの実生活のなかにあるごく「当たり前」の食行為のひとつひとつを見つめていく姿勢を大事にしています。

Graduating School 【 display / non-display

  • Graduating School:Kyoto University
    Faculty:Faculty of Literature

    Kind of school:University
    Date of graduation:2005.03
    Completion status:Graduated

Degree 【 display / non-display

  • Degree name:博士(人間・環境学)
    Classified degree field:Humanities & Social Sciences / History of thought
    Conferring institution:Kyoto University
    Acquisition way:Coursework
    Date of acquisition:2012.09

Career 【 display / non-display

  • Affiliation:Kwansei Gakuin University
    Department:School of International Studies
    Title:Associate Professor
    Date:2022.04 -

  • Affiliation:Kwansei Gakuin University
    Department:School of International Studies
    Title:Associate Professor
    Date:2022.04 -

  • Affiliation:The University of Shiga Prefecture
    Department:School of Human Cultures Department of Intercultural Communications
    Title:Associate Professor
    Date:2020.04 - 2022.03

Association Memberships 【 display / non-display

  • Academic society name:THE SOCIETY FOR THE HISTORY OF SOCIAL THOUGHTS
    Academic country located:Japan

  • Academic society name:JAPANESE SOCIETY FOR EIGHTEENTH-CENTURY STUDIES / SOCIÉTÉ JAPONAISE D'ÉTUDE DU DIX-HUITIÈME SIÈCLE
    Academic country located:Japan

  • Academic society name:LA SOCIÉTÉ JAPONAISE DE LANGUE ET LITTÉRATURE FRANÇAISES
    Academic country located:Japan

  • Academic society name:Societe franco-japonaise des Sciences historigue
    Academic country located:Japan

Research Areas 【 display / non-display

  • Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought

  • Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought

Papers 【 display / non-display

  • Title: 「コンフィチュール/コンポートあるいは「調和世界」のパン——フーリエにおける子どもと食の問題」
    Journal name: 福島知巳編『フーリエの新世界』水声社  (p.137 - 160)
    Date of publication: 2024
    Author(s): 橋本周子

  • Title: 「饭馆的餐桌与宅第的餐桌(「レストランの食卓とアンフィトリオン邸の食卓)」
    Journal name: 張小鋼等主編『风尚社会与风雅:十八世纪东西方的共时性』中国社会科学出版社
    Date of publication: 2023
    Author(s): 橋本周子

  • Title: 「ポトフ、あるいはじっくり煮込まれた〈国民〉の源泉」
    Journal name: 南直人編『食の展望ーー持続可能な食をめざして』、農文協  (p.150 - 155)
    Date of publication: 2023
    Author(s): 橋本周子

  • Language: Japanese
    Title: 「2度のフランス革命と〈共食〉の音ーー友愛的食事会から政治的宴会へ」
    Journal name: 歴史学研究  (1027)  (p.48 - 57)
    Date of publication: 2022.10
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (scientific journal)

  • Title: 「嗜好品」研究の来歴と命運――バルザック『近代的興奮剤考』をてがかりに
    Journal name: 嗜好品文化研究  vol.6  (p.148 - 155)
    Date of publication: 2021
    Author(s): 橋本 周子

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Books 【 display / non-display

  • Language: French
    Title: La Naissance du gourmand. Grimod de la Reynière et la Révolution française
    Publisher: Presses universitaires François-Rabelais
    Date of publication: 2019
    Author(s): Chikako Hashimoto

    Type of books: Scholarly book
    Authorship:Sole author

  • Language: Japanese
    Title: 『美食家の誕生——グリモと〈食〉のフランス革命』
    Publisher: 名古屋大学出版会
    Date of publication: 2014.01
    Author(s): 橋本周子

    Type of books: Scholarly book
    Authorship:Sole author

Other research activities 【 display / non-display

  • Title:「家庭料理が育てた愛国心」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第5回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月31日。
    Date:2024.07

    Classification of research achievement:Book Review

  • Title:「朕は国家なり、大食は力なり」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第3回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月17日。
    Date:2024.07

    Classification of research achievement:Other

  • Title:「外食という快楽の革命」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第4回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月24日。
    Date:2024.07

    Classification of research achievement:Book Review

  • Title:「良薬は背徳的なほど甘く」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第2回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月10日。
    Date:2024.07

    Classification of research achievement:Book Review

  • Title:「おいしいことは罪だった」(日経スタディーズ連載「フランス料理の精神史」第1回目)日本経済新聞夕刊、2024年7月3日。
    Date:2024.07

    Classification of research achievement:Other

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Awards 【 display / non-display

  • Prize: Prix Anthony Rowley 2019,
    Date awarded:2019
    Country:France
    Award type:Other
    Awarding organization:Les Rendez-vous de l'Histoire de Blois 2019

  • Prize: 第31回渋沢・クローデル賞ルイ・ヴィトン・ジャパン特別賞
    Date awarded:2014
    Award type:Award from publisher, newspaper, foundation, etc.
    Awarding organization:日仏文化会館・毎日新聞社

Research Projects 【 display / non-display

  • Research category:基盤研究(C)
    Project year:2023.04 - 2027.03
    Title:自律的生の実践としての〈おやつ〉に関する思想史的研究

  • Research category:Grant-in-Aid for Young Scientists(B)
    Project year:2019.02 - 2022.03
    Title:「食通」の比較思想史: 18・19世紀日本およびフランスにおける感性の形成
    Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
    System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

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  • Research category:Grant-in-Aid for Scientific Research(B)
    Project year:2018.04 - 2022.03
    Title:18世紀世界の共時性: 風俗(マナーズ)・社中(ソサイエティ)・風雅(テイスト)
    Awarding organization:Japan Society for the Promotion of Science
    System name:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

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  • Project year:2017.04 - 2021.03
    Title:課題名「「美食する身体」をめぐる日仏比較文化研究:食への執着と健康志向との交差」
    Awarding organization:公益財団法人ロッテ財団

  • Research category:研究成果公開促進費
    Project year:2017.04 - 2019.03
    Title:La naissance du gourmand

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Presentations 【 display / non-display

  • Conference name:食の文化シンポジウム2019年度「国民料理」の形成とその展開:フランス料理と日本料理の比較を通して」
    Holding date:2019.11
    Presentation date:2019.11.09
    Title:「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程——料理書・美食批評・歴史叙述」および高橋拓児(京都・木乃婦)・西澤治彦(武蔵大学)との鼎談
    Presentation type:Oral presentation (invited, special)

  • Conference name:「ジャポニスム2018シンポジウム「フランス人がみた日本/日本人がみたフランス」」
    Holding date:2019.01
    Presentation date:2019.01.11
    Title:“La simultanéité de l’épanouissement de la culture gastronomique de la France et du Japon : avant leur rencontre”
    Presentation type:Oral presentation (invited, special)

  • Conference name:Colloque « Le patrimoine en bouche : nouveaux appétits, nouvelles mythologies »
    Holding date:2014.03
    Presentation date:2014.03.14
    Title:“De l’artisan à l’artiste : la notion de « cuisinier » au début du XIXe siècle autour d’Antonin Carême et Grimod de la Reynière”

  • Conference name:国際言語文化研究所2019年度連続講座「食と政治」(第2回「食と甘さの世界変容」)、立命館大学国際言語文化研究所
    International/Domestic presentation:Domestic presentation
    Holding date:2019.10
    Title:「砂糖菓子の情念」
    Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)

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  • Conference name:2018年度食の文化フォーラム(第一回)「〈国民料理〉の形成をめぐって」(味の素食の文化センター主催)、味の素食の文化センター高輪研修所
    International/Domestic presentation:Domestic presentation
    Holding date:2018.06
    Title:「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程;料理書;美食批評;歴史叙述」
    Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)

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Teaching Experience (Off-campus) 【 display / non-display

  • Subject:フランス語コミュニケーション
    Institution name:The University of Shiga Prefecture

  • Subject:フランス語
    Institution name:The University of Shiga Prefecture

Media Coverage 【 display / non-display

  • Title:「滋賀県立大学講師・橋本さん著書に仏食文化賞」
    Period:2019.07

  • Title:「(第31回渋沢・クローデル賞受賞者紹介)「美食」通じ歴史と響き合う」
    Period:2014.08