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HASHIMOTO CHIKAKO

Organization
School of International Studies
Research Fields, Keywords
食文化, フランスの食, 食卓の思想, 美食, 社交, 食の制度化

Graduating School 【 display / non-display

  • Graduating School:Kyoto University
    Faculty:Faculty of Literature

    Kind of school:University
    Date of graduation:2005.03
    Completion status:Graduated

Research History 【 display / non-display

  • Affiliation:Kwansei Gakuin University
    Department:School of International Studies
    Title:Associate Professor
    Date:2022.04 -

Research Areas 【 display / non-display

  • Research field:Humanities & Social Sciences / History of thought

Papers 【 display / non-display

  • Language: Japanese
    Title: 2度のフランス革命と〈共食〉の音ーー友愛的食事会から政治的宴会へ
    Journal name: 歴史学研究  (1027)  (p.48 - 57)
    Date of publication: 2022.10
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (scientific journal)
    Co-author classification: Single Author

  • Title: 「砂糖菓子をめぐって:マリー=アントワネット・フーリエ・カレームをてがかりに」
    Journal name: 『立命館言語文化研究』  vol.32  (1)  (p.65 - 74)
    Date of publication: 2020
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
    Co-author classification: Single Author

  • Title: 「第3回 フランス近代と〈美食〉: ガストロノミーのはじまり、社交のおわり (東北大学大学院国際文化研究科主催 学術講演会 美食のヨーロッパ文化学)」
    Journal name: 『ヨーロッパ研究』  vol.13  (p.193 - 195)
    Date of publication: 2019
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
    Co-author classification: Single Author

  • Title: 「〈美食論〉比較考の試み――18・19世紀日本・フランスを対象に」(情報美学研究会発表概要)
    Journal name: 『武庫川女子大学生活美学研究所紀要』  (27)  (p.75 - 77)
    Date of publication: 2017
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
    Co-author classification: Single Author

  • Title: 「啓蒙の飲料——フランス革命前後期のカフェの変容と「世論」の実態」
    Journal name: 『嗜好品文化研究』嗜好品文化研究会  (1)  (p.64 - 74)
    Date of publication: 2016
    Author(s): 橋本周子

    Type of publication: Research paper (bulletin of university, research institution)
    Co-author classification: Single Author

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Books 【 display / non-display

  • Title: 『はじめて学ぶフランスの歴史と文化』
    Publisher: ミネルヴァ書房
    Date of publication: 2020
    Author(s): 上垣豊編

    Type of books: Other
    Area of responsibility: 「食文化」
    Authorship: Joint author

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  • Title: 『「国民料理」の形成』
    Publisher: ドメス出版
    Date of publication: 2019.10
    Author(s): 西澤治彦編

    Type of books: Other
    Area of responsibility: 「フランス料理と国民的アイデンティティー――料理書・美食批評・歴史叙述」
    Authorship: Joint author

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  • Language: French
    Title: La Naissance du gourmand. Grimod de la Reynière et la Révolution française
    Publisher: Presses universitaires François-Rabelais
    Date of publication: 2019
    Author(s): Chikako Hashimoto

    Type of books: Scholarly book
    Authorship: Sole author

  • Language: Japanese
    Title: 『身体はだれのものか――身体表現と身体ケアの比較史』
    Publisher: 昭和堂
    Date of publication: 2018.03
    Author(s): 南直人他編

    Type of books: Other
    Area of responsibility: 「〈太った身体〉の是認——19世紀前半のフランス、美食との関連で」
    Authorship: Joint author

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  • Language: Japanese
    Title: 『甘みの文化(食の文化フォーラム35)』
    Publisher: ドメス出版
    Date of publication: 2017.10
    Author(s): 山辺規子編

    Type of books: Other
    Area of responsibility: 「カレームとフランス菓子」
    Authorship: Joint author

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Presentations 【 display / non-display

  • Language: 
    Conference name: 国際言語文化研究所2019年度連続講座「食と政治」(第2回「食と甘さの世界変容」)、立命館大学国際言語文化研究所
    International/Domestic presentation: Domestic presentation
    Holding date: 2019.10
    Title: 「砂糖菓子の情念」
    Presentation type: Symposium, workshop panel (nominated)

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  • Language: 
    Conference name: 2018年度食の文化フォーラム(第一回)「〈国民料理〉の形成をめぐって」(味の素食の文化センター主催)、味の素食の文化センター高輪研修所
    International/Domestic presentation: Domestic presentation
    Holding date: 2018.06
    Title: 「フランス料理における国民的アイデンティティーの形成過程;料理書;美食批評;歴史叙述」
    Presentation type: Symposium, workshop panel (nominated)

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  • Language: Japanese
    Conference name: 「美食のヨーロッパ学(第3回)」、(平成29年度科長裁量経費による学術講演会)、東北大学大学院国際文化研究科
    International/Domestic presentation: Domestic presentation
    Holding date: 2017.12
    Title: 「近代フランスと美食——ガストロノミーのはじまり、社交のおわり」
    Presentation type: Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech

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  • Language: Japanese
    Conference name: 女性歴史文化研究所;プロジェクト研究会;京都橘大学女性歴史文化研究所
    International/Domestic presentation: Domestic presentation
    Holding date: 2017.01
    Title: 「太った身体のアンビバレンス——食べる者へのまなざし」
    Presentation type: Other

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  • Language: Japanese
    Conference name: 科研費基盤(C):課題題目「18・19世紀における「習俗」の概念と公共空間の変容――劇場・都市・共和国」(代表:富永茂樹)定例研究会、フランス国立極東学院京都支部
    International/Domestic presentation: Domestic presentation
    Holding date: 2016.09
    Title: 「図書館のなかの習俗:18世紀後半における食の歴史編纂とその知的背景」
    Presentation type: Other

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